מי בעד לשלול את זכות ההצבעה בבחירות מאזרחים שלא שירתו?

כבר שנים שסוגיית השוויון בנטל מסעירה את הציבור הישראלי, ומאז פרוץ המלחמה זה נכון יותר מתמיד. בשנה האחרונה אף נשמעה הצעה קיצונית – להתנות את זכות ההצבעה בבחירות הכלליות בשירות צבאי או לאומי על פי חוק. כמה ישראלים תומכים בה, ומאילו צדדים של המפה הפוליטית?

המחלוקת על השוויון בנטל היא אחת הסוגיות המקטבות ביותר בחברה הישראלית בשנים האחרונות, ובמיוחד מאז שפרצה המלחמה והנטל הצבאי גדל. לפי סקר מדד צהר ליהדות ולמסורת, שנערך בדצמבר 2024, 78% מהישראלים מאמינים ששוויון בנטל השירות הוא הכרחי לאיחוי השסעים בחברה הישראלית.

בסקר, שאלנו ישראלים מכל המגזרים אילו פתרונות למחלוקת יהיו ראויים בעיניהם, והופתענו לגלות שאחד הרעיונות שעלו בסקר זכה לפופולריות גבוהה בהרבה מזו שצפינו.

ההצעה לשלול ממי שלא משרתים את זכות ההצבעה בבחירות הכלליות, הפוגעת בזכות הבסיסית ביותר של אזרחים במדינה דמוקרטית, זכתה ל-35% הסכמה. במחנה המרכז האחוזים אף גבוהים יותר: 42% ממצביעי המרכז הסכימו כי זהו פתרון ראוי. מצביעי הימין והשמאל היו מתונים יותר ושיעור ההסכמה שלהם דומה: 34% מהימנים ו-31% ממצביעי השמאל היו בעד ההצעה לשלול זכות בחירה. תוצאות אלה מפתיעות משום שבדרך כלל מחנה המרכז נוהה פחות אחר פתרונות קיצוניים ושנויים במחלוקת מאשר המחנות שמשני צידי המתרס הפוליטי.

נראה שסוגיית השוויון בשירות מעסיקה מאוד את הציבור הישראלי, והצורך בפתרונה גובר על עקרונות שהיו יסודיים בה בעבר. יותר מכול, נראה כי הסוגיה עומדת בבסיס זהותו של מחנה המרכז.

אל תפספסו תכנים חדשים!

קבלו את הכתבות הכי מעניינות של משב ישר למייל (כל השדות חובה)