לפי אתר צה"ל, "צה"ל מציע מגוון מסלולים המותאמים לאוכלוסייה החרדית, המאפשרים קיום אורח חיים חרדי לצד שירות צבאי משמעותי" – אבל האם על הצבא להבטיח שכל חייל שמתגייס חרדי ישמור על אורחות חייו עד סוף השירות?
בסקר מדד צהר ליהדות ולמסורת בנושא ברית השירות, שנערך בדצמבר 2024, שאלנו יהודים ממגזרים שונים בישראל אם לדעתם על צה"ל לפעול כדי שהמתגייסים למסלולים חרדיים יישארו חרדים במהלך השירות.
73% מהמשיבים על הסקר הסכימו עם האמירה הזאת, אך בתוך המספר הזה חבוי פער משמעותי בין החרדים, ש-95% מהם רואים לנכון לדרוש זאת מצה"ל, לבין המשיבים החילונים, שרק 57% מהם מסכימים עם הדרישה.
על פי התפיסה הליברלית הבסיסית, על מוסדות המדינה להימנע ככל האפשר מהתערבות באורחות החיים הפרטיים של האזרחים – וגם של החיילים. לכן, אולי, כמעט חצי מהחילונים מתנגדים לכך שהצבא ינקוט פעולות אקטיביות להשפעה על אורחות החיים של החיילים.
סביר להניח שמידת ההסכמה של הציבור החילוני הייתה גבוהה יותר אילו היו נשאלים אם על צה"ל לאפשר לחיילים חרדים לשמור על אורחות חייהם, כפי שצה"ל מתאר את המאמצים שהוא עושה כיום.
עם זאת, כיוון שזהו מחסום מרכזי במוכנותם של החרדים להתגייס ולהשתתף במאמץ המלחמתי, על החילונים להבין טוב יותר את חשיבותם של אורחות החיים החרדיים עבור אוכלוסייה זו, ואת הוויתורים שהיא עושה כדי לשמור עליהם. כך, אולי, יסכימו חילונים רבים יותר לדרוש מצה"ל פעולות אקטיביות להגנה על הזהות החרדית.