בכל שבת מתקיימים אלפי שיעורי תורה בישראל. מה מייחד את השיעורים של רבני צהר בכלל ואת אלה שנכללים במיזם "שבתות הגבורה" בעת מלחמה בפרט? שוחחנו עם הרב ש"י ויצמן, לוחם במילואים ששירת כבר מעל 250 ימים בצפון ובעזה, מנהל אגף שיתופי פעולה בצהר וממובילי המיזם, כדי להבין כיצד תורה וקירוב לבבות מתכנסים לכדי פרויקט שמבקש להאיר נקודות אור בתקופה מאתגרת, ולשמוע על החזון שעומד מאחוריו.
"המיזם נולד לפני שנתיים, מתוך צורך שעלה מן השטח", מספר הרב ש"י ויצמן, "פגשנו קהל שרצה לשמוע את התורה המחברת של צהר". ארגון צהר, המוכר בעיקר בזכות הטקסים ושירותי הדת הנגישים שלו לציבור החילוני, בחר במיזם הזה לפנות דווקא לציבור הדתי-לאומי והמסורתי המזוהה עמו.
בשנה הראשונה התמקדו בשבת חזון שלפני תשעה באב – שיחה על כאב וחורבן, תקווה ובניין. אבל כשהמלחמה פרצה באוקטובר 2023, הכול השתנה. הרב ויצמן, אחרי שירות של חודשים ארוכים במילואים, חזר לשטח האזרחי וגילה שיש ביקוש לשבת נוספת: "אנשים לא רק רוצים ללמוד תורה – הם צמאים לקבל כוחות. לשמוע מילים שמחזקות את הלב ומרוממות את הרוח." באותה שנה הוכפל מספר הערים המשתתפות והורחבה הפעילות.
השנה, בשנתו השלישית של המיזם, החליטו בצהר לערוך חמש שבתות במהלך תקופת ספירת העומר. "השנה המטרה מאוד פשוטה, אפילו יותר פשוטה מהמטרה שאיתה התחלנו: לרומם את רוח העם. לספר ולהפיץ את הכוחות שיש בעם ישראל", אומר הרב ויצמן.
הכוחות הגדולים של עם ישראל
הרב ויצמן מדבר בהתלהבות על הכוחות האדירים שפגש במהלך שירותו הצבאי: "דווקא מתוך המדים, אתה רואה את עם ישראל האמיתי – אחדות, ערבות הדדית, אהבת ישראל גדולה ונתינה אינסופית. גם אחרי שנה של לחימה בעזה, קיבלנו חיבוק עצום מהציבור. זה לא מובן מאליו."
הוא מתקומם על הפער בין המציאות שהוא חווה בשטח לבין מה שמשתקף בתקשורת: "אני משתף כאן בתסכול נרחב, של הרבה מאוד חיילים. השלילי מקבל את הבמה, אבל כל כך הרבה טוב קורה מתחת לרדאר. בא לך להעביר את הכוחות האלה לכולם. אנחנו באים לספר את זה, להזכיר לעצמנו מי אנחנו באמת."
ואיך זה מתקבל בשטח? אתם מצליחים להשפיע?
השנה, במסגרת ספירת העומר, מתקיימות חמש שבתות בלמעלה מעשרים ערים שונות והביקוש בערים נוספות הולך וגדל. רבנים ורבניות מגיעים לבתי כנסת ברחבי הארץ, מעבירים שיעורים, ומחזקים לבבות. "לפי מה שאנחנו שומעים מהשטח אנשים ממש צמאים לזה", מדגיש הרב ויצמן, "התקיימו כבר שלוש שבתות ואני שומע את המשובים מהרבנים שלימדו, שמספרים לי איזה עוצמות ואיזה צימאון יש בעם ישראל. אותי זה מלמד כמה הכיוון שבחרנו נכון ושעם ישראל באמת צריך את הכוחות האלה. התגובות מרגשות. יש צמא אמיתי. מישהו שנכח באחד השיעורים של הרבנית לאה ויזל בקריית אתא כתב שהשיעור עזר לו להבין למה הבן שלו שוב נקרא למילואים ולזכור על מה אנחנו נלחמים. זה לב העניין – לא רק לדבר על גבורה, אלא לעורר אותה בלבבות."
צהר ללב
החיבור בין המשימה החשובה הזו לבין ארגון רבני צהר אינו מקרי. הרב ש"י מדגיש עד כמה הפעילות של הארגון, שפוגש קשת רחבה מאוד של ישראלים בנקודות חשובות בחיים שלהם, מחזקת את רוחו. "אנחנו בצהר יוצאים יום-יום ופוגשים את עם ישראל, ואנחנו רואים את האהבה ואת המשותף. זה פשוט עולה עשרות מונים על המפריד. ברוך ה' זכיתי לחתן את המ"פ שלי ועוד חמישה לוחמים מהפלוגה. אני רואה אנשים שמאוד מתרגשים. הם מזדהים עם היהדות הזו, שמחוברת לעם ישראל, לתורת ישראל ולמציאות הישראלית. המטרה של השבתות האלה היא לדבר בדיוק על זה – על המשותף בינינו, על הביחד, ועל האחריות ההדדית שיש לנו אחד כלפי השני".
כשמביעים באוזניו ספקנות באשר ל"ביחד" הישראלי, שנראה שברירי במיוחד בשנים האחרונות, הרב ש"י מתעקש. "אני יודע שיש הרבה חרדה סביב זה. אני רוצה להגיד ביושר שאין פה מטרה או יומרה לפתור משברים או להביא איזה חוזה משותף. אנחנו רחוקים מזה. ובכלל, אני חושב שמחלוקות הן לא דבר רע. מחלוקת זה דבר טוב כל עוד מנהלים אותה כמו שצריך. אלה הקולות שהרבנים שלנו משמיעים: גם את המחלוקת וגם את הערבות ההדדית. כמו שחכמי ישראל עשו לאורך הדורות במשנה ובגמרא.
הבחירה לקיים את השבתות דווקא בתקופת ספירת העומר אינה מקרית. "הימים האלה מזכירים לנו את מותם של תלמידי רבי עקיבא – לא בגלל שנפלו בקרב, אלא כי לא נהגו כבוד זה בזה", מסביר הרב ויצמן. "המדרש מלמד שאחרי המכה הקשה, נשארו תלמידיו המובהקים של ר' עקיבא והוא ביקש מהם להפוך את הכאב ללימוד ולהפיץ תורה בכל הארץ. במובן הזה כולנו תלמידיו הקטנים של התנא הקדוש ר' עקיבא – אנחנו רוצים לעשות את אותו הדבר: להפוך משבר להזדמנות לצמיחה."
שבת גבורה – גם בעיר שלכם
בשבתות הקרובות יגיעו 18 רבנים ורבניות מהארגון ל-15 ערים נוספות ברחבי הארץ. כל רב שמגיע לעיר פוגש בה כמה קהילות, ומעביר שיעורי תורה בבתי כנסת ובתנועות הנוער בשעות שונות של השבת. המיזם מכוון בעיקר לציבור הדתי והמסורתי אך הערכים שלו מיועדים לכלל החברה הישראלית. כדאי לעקוב אחרי הפרסומים ולראות אילו שיעורים נערכים בעיר שלכם, מתי ולאן כדאי להגיע. "אנשים שומעים מפה לאוזן ויודעים שרבנים מגיעים", אומר הרב ויצמן. "אנשים ממלאים את בתי הכנסת כדי לשמוע את התורה הזו של צהר. יש לנו תפקיד בעת הזו להיות המענה הרוחני".
המיזם "שבתות הגבורה" מבטא את האמונה בכוחות הפנימיים של עם ישראל ובחשיבות של חיבורים וראיית הטוב. כפי שמסכם הרב ויצמן: "אין יהודי שקם בבוקר ולא כואב לו הלב. לא משנה איפה הוא חי, כואב לו הלב על המצב הזה, ואנחנו רוצים לחזק את הרוח מתוך תפילה גדולה להשבתם של החטופים ולהצלחתם ושלומם של החיילים האהובים שלנו. ברגעים הקשים האלה צריך להיות במקום של חוסן והתגברות".