לנגיד בנק ישראל השפעה רבה על המשק הישראלי. הוא זה שמחליט על העלאת או הורדת הריבית, על רכישת ומכירת מטבע זר, על פתיחתם של בנקים חדשים בישראל ועל עוד שלל נושאים נוספים. אבל מה זה בכלל “נגיד”, ומהו מקור המילה?
אלפי פקידי בנק, מאות מנהלים, אבל רק נגיד אחד
למילה העברית נגיד יש כמה משמעויות, כמו מושל או מלך, אך כיום היא מתארת תפקיד רשמי אחד ויחיד. הנגיד הוא מי שעומד בראש בנק ישראל, האחראי על המדיניות הכלכלית ועל יציבות המחירים במשק, באמצעות בקרה על מדיניות הפנים והחוץ של הכלכלה הישראלית. ההגדרה העברית לתפקיד הנגיד הושאלה מן המקורות היהודיים, ליתר דיוק מספר דברי הימים בכתובי התנ”ך.
האם במקרא היה בנק?
המילה נגיד מופיעה בתנ”ך 45 פעמים, קרוב ל-300 פעמים במשנה ומעל 2,000 פעמים בתלמוד – במשמעויות שונות. היא מוזכרת לראשונה בספר שמואל, בסיפור על המלכת שאול למלך ישראל: “וַיִּקַּ֨ח שְׁמוּאֵ֜ל אֶת־פַּ֥ךְ הַשֶּׁ֛מֶן וַיִּצֹ֥ק עַל־רֹאשׁ֖וֹ וַיִּשָּׁקֵ֑הוּ וַיֹּ֕אמֶר הֲל֗וֹא כִּֽי־מְשָׁחֲךָ֧ יְהוָ֛ה עַל־נַחֲלָת֖וֹ לְנָגִֽיד”. אליעזר בן יהודה פירש את המילה כ”מושל, מי שיש בידו כוח ורשות לצוות לעשות מה שצריך”, ואילו אחרים מפרשים אותה כפשוטה, במשמעות מלך. כך או אחרת, יש להסביר מדוע המילה נגיד נבחרה דווקא לתיאור תפקיד של האדם העומד בראש בנק ישראל, ולא של ראש עיר למשל.
התשובה נמצאת במקום מפתיע, בבית המקדש. כמי שהיו אחראים על הפעילות השוטפת של בית המקדש, היו הכוהנים והלוויים אמונים על שמירת האוצרות יקרי הערך והכספים שהוחזקו בבית המקדש. בין שלל תפקידי הכוהנים והלוויים נמצא מתועד בספר דברי הימים א’ פרק כ”ו, תפקידו של נגיד מיוחד: “שְׁבֻאֵל֙ בֶּן־גֵּרְשׁ֣וֹם בֶּן־מֹשֶׁ֔ה נָגִ֖יד עַל־הָאֹצָרֽוֹת”.
כאשר נחקק חוק בנק ישראל בשנת 1954 נקבעו תפקידיו העיקריים של הבנק ושל העומד בראשו ואז הוחלט להשתמש בביטוי זה מתוך ספר דברי הימים, שתאם את התפקיד של נגיד בנק ישראל.
אל תגיד נגיד: בעולם אחר שר ממשלה יכול היה להיות נגיד
לפי האקדמיה ללשון עברית, משמעויות המילה נגיד בעברית הן: שליט, נכבד, עשיר וכמובן האדם העומד בראש בנק ישראל, אך זה כאמור קיבל את כינויו רק בשנת 1954. בישיבת הממשלה הראשונה, יומיים לאחר הכרזת המדינה, דנה הממשלה הזמנית בחלופות עבריות למילים לועזיות לשלטון ולהנהגה. בישיבה זו הוצעו המילים מֻרְשֶׁה, נֶאֱמָן ונָגִיד כתרגום ל”מיניסטר”, אך לבסוף נבחרה המילה שַׂר, ואנחנו נשארנו עם נגיד בנק ישראל.