אילו אסוציאציות מעלה בכם המילה “כנסת”? הכנסת היא בית המחוקקים הישראלי. היא קיבלה את שמה במושב הפתיחה של האספה המכוננת ב-16 בפברואר 1949, אז נחקק כי בית המחוקקים במדינת ישראל ייקרא “הכנסת” וציר באספה המכוננת ייקרא “חבר הכנסת”.
היום המילה “כנסת” עשויה להציף רגשות מעורבים, אך הגוף הזה נועד להיות ההנהגה כחלק מהתחייה של העם היהודי, כמו ההנהגה שהייתה לעם שלנו בתקופה עתיקה אחרת, לאחר שיבת ציון מגלות בבל שהתקיימה במשך מאות שנים.
120 חברים, מגדולי החכמים והנביאים
מקור השם “כנסת” הוא במשנה הפותחת את מסכת אבות: “משֶׁה קִבֵּל תּוֹרָה מִסִּינַי, וּמְסָרָהּ לִיהוֹשֻׁעַ, וִיהוֹשֻׁעַ לִזְקֵנִים, וּזְקֵנִים לִנְבִיאִים, וּנְבִיאִים מְסָרוּהָ לְאַנְשֵׁי כְּנֶסֶת הַגְּדוֹלָה”. הכנסת הגדולה היא המוסד העליון של ראשי ישראל וחכמיה, שהתכנס בירושלים לאחר שיבת היהודים מגלות בבל, בתקופת עזרא ונחמיה במאה החמישית לפני הספירה, והוא התקיים עד שלהי תקופת בית המקדש השני – עת הוקמה הסנהדרין.
מדוע נקרא מוסד זה בשם “כנסת הגדולה”? בתלמוד הבבלי, במסכת מגילה, מתוארת הקמתה של הכנסת הגדולה, שכשמה הייתה גדולה משום שהיו מתכנסים בה מאה ועשרים מחכמי ישראל. בתלמוד הירושלמי, במסכת ברכות, מוזכר שבין החברים הללו נמנו זקנים וכמה נביאים. בהתאם לכך נקבע כי גם בכנסת שלנו יֵשבו 120 חברים נבחרים, זכר לאותה כנסת גדולה, שהייתה מוסד רוחני, שיפוטי ומחוקק עליון והנהיגה את העם בארצו.
פרשנות אחרת גורסת שהכנסת הגדולה נקראת כך על שם גדולתם של חכמיה, שנחשבו לגדולי הדור. חכמי התלמוד מסבירים שהאנשים הללו החזירו את כבוד אלוהים למקומו, ובלשונם: “החזירו עטרה ליושנה”. הנהגתם הרוחנית בארץ ישראל החייתה ושיקמה את חייו הדתיים והלאומיים של העם, אחרי תקופה ממושכת בגלות.
איפה מתפללים בכנסת?
המונח “כנסת” נגזר מהמילים התכנסות והתוועדות, ומופיע בצירוף המילים הידוע “בית כנסת”, שהוא מרכז רוחני וחברתי לכל קהילה יהודית ופועל בכל רחבי העולם. בית הכנסת נועד בראש ובראשונה להיות בית תפילה, ובמקביל לכך משמש מקום לחגיגת אירועים דתיים כברית מילה, למשל, ולהתכנסות חברתית. תפקידים נוספים של בית הכנסת כוללים את ניהול ענייני הקהילה ואיסוף תרומות.
כבר בתקופת המשנה שימש בית הכנסת מקום להתפלל בו, לחגוג יחד את החגים ולטפל בצרכים חברתיים וקהילתיים. חכמים אף דנים אם מותר להתפלל רק בבית הכנסת או גם מחוצה לו. “אַבָּא בִּנְיָמִין אוֹמֵר: אֵין תְּפִלָּה שֶׁל אָדָם נִשְׁמַעַת אֶלָּא בְּבֵית הַכְּנֶסֶת, שֶׁנֶּאֱמַר: ‘לִשְׁמֹעַ אֶל הָרִנָּה וְאֶל הַתְּפִלָּה’. בִּמְקוֹם רִנָּה — שָׁם תְּהֵא תְּפִלָּה”.
ומה לגבי תפילה במשכן הכנסת? בבניין הכנסת יש בית כנסת בקומה הראשונה לשימוש חברי הכנסת, עובדי הכנסת והמבקרים.