לוגו משב

מנעול

יצא לכם לשכוח את המפתחות בתוך הרכב? אז בטח פגשתם מנעולן

המילה מנעול, המתארת הֶתקֵן לנעילה ולפתיחה של דלת או תיק, היא דוגמה טובה לדינמיות של השפה העברית, שכן המנעול כטכנולוגיה משתנה כל הזמן ולובש צורות חדשות.

משמעות שנעולה בתנ”ך על סוגר ובריח

מנעול, אומר לנו אליעזר בן-יהודה ומצטט מתוך שיר השירים, הוא כלי שנועֲלִים בו הדלת ופותחים אותו במפתח: “קַ֥מְתִּֽי אֲנִ֖י לִפְתֹּ֣חַ לְדוֹדִ֑י וְיָדַ֣י נָֽטְפוּ־מ֗וֹר וְאֶצְבְּעֹתַי֙ מ֣וֹר עֹבֵ֔ר עַ֖ל כַּפּ֥וֹת הַמַּנְעֽוּל”. אין לדעת בדיוק מהן כפות המנעול – אולי ידית, בריח או מפתן הדלת, ואנחנו יכולים רק לשער מה היה אותו מנגנון נעילה עתיק. אבל מה שברור מהפסוקים הוא שיש כאן אהובה שמחכה לדוד – לאהוב שלה – ועד שהיא מגיעה לכפות המנעול, הוא כבר הלך: “פָּתַ֤חְתִּֽי אֲנִי֙ לְדוֹדִ֔י וְדוֹדִ֖י חָמַ֣ק עָבָ֑ר נַפְשִׁי֙ יָֽצְאָ֣ה בְדַבְּר֔וֹ בִּקַּשְׁתִּ֙יהוּ֙ וְלֹ֣א מְצָאתִ֔יהוּ קְרָאתִ֖יו וְלֹ֥א עָנָֽנִי”. זו הסיבה שהסופר ש”י עגנון יצר אגד של סיפורי אהבות בלתי ממומשות בשם “על כפות המנעול”, וגם השיר “גן נעול” של רחל מתאר אהבה נכזבת.

המילה מנעול מופיעה גם כמה פעמים בספר נחמיה. לאחר שנחמיה משכנע את ראשי העם לבנות את חומת ירושלים, מתוארים שמותיהם של בוני החומה והשער שכל אחד מהם בנה. הצירוף “דַּלְתֹתָיו מַנְעֻלָיו וּבְרִיחָיו” חוזר לאורך הפרק בכל פעם שמוזכר שמו של אחד השערים, בסך הכול עשרה במספר. שמות השערים שונים מאלה שאנחנו מכירים היום, וכוללים את שער הדגים, שער הצאן, שער העין, שער הסוסים, שער המים ועוד. מכל השמות האלה, השם היחיד שנשאר לנו עד היום הוא שער האשפות. גם שער הגיא מופיע בפרק אבל כיום זה לא אחד משערי חומת ירושלים אלא מחלף הנמצא על כביש 1, בין תל אביב לירושלים (באב אל ואד).

מנעול הצילינדר בצורתו בת זמננו הוא המצאה חדשה יחסית, מהמאה התשע עשרה. הממציא שלו הוא לא אחר מאשר לינאוס ייל, מחברת ייל שמנעוליה נפוצים בשוק עד היום. את המנעול הראשון המציא ייל עבור כספות של בנקים בשנת 1851, אבל במהרה צברה ההמצאה פופולריות וכעבור שנים ספורות הומצא גם מנגנון הצילינדר של המנעול הביתי.

אז מהם אותם מנעולים מימות התנ”ך? עדויות לשימוש במנעולים מתוארכות ללמעלה מ-6,000 שנה. דוגמה מוקדמת אחת התגלתה בחורבות העיר התנ”כית נינווה, בירת אשור העתיקה (עיראק של היום). ככל הנראה, המנעול בשיר השירים והמנעולים בנחמיה היו מנעולי בריח מעץ, הדומים למנעול ולמפתח שנמצאו בחפירות בנינווה. כיום קיימים בשוק מנעולים רבים ומגוונים, למשל מנעול קודן ומנעול חכם. אף שצורת המנעול משתנה כל הזמן, המילה בעברית ננעלה בתנ”ך כבר בימי דוד ושלמה.

חידה: האם גם מפתח נמצא בתנ”ך?

התשובה היא כן! גם המילה מפתח נמצאת בתנ”ך, בספר ישעיהו, בפסוק “וְנָתַתִּ֛י מַפְתֵּ֥חַ בֵּית־דָּוִ֖ד עַל־שִׁכְמֹ֑ו וּפָתַח֙ וְאֵ֣ין סֹגֵ֔ר וְסָגַ֖ר וְאֵ֥ין פֹּתֵֽחַ”. הפסוק מדבר על אליקים בן חלקיהו הממונה על בית חזקיה מלך יהודה, כמחזיק המפתחות לבית. יש מפרשים שרואים במפתח דימוי מופשט לכך שאליקים מופקד מעתה על קבלת החלטות חשובות בבית המלוכה.

כבר סיפרנו לכם שמנעול בריח ומפתח עתיק מעץ נמצאו בעיר העתיקה נינווה. הפסוק בישעיהו אפילו הוזכר בספר אקדמי שהתפרסם בעקבות המחקר הארכיאולוגי. המדענים השתמשו בפסוק כראיה נוספת שתומכת בתארוך של גיל המנעול והמפתח.

אל תפספסו תכנים חדשים!

קבלו את הכתבות הכי מעניינות של משב ישר למייל (כל השדות חובה)