מי מאיתנו לא חולם על שיחת טלפון מאראלה ממפעל הפיס?
מפעל הפיס הישראלי הוקם בשנת 1951 בהשראת – תאמינו או לא – מפעל הפיס בבית המקדש.
שניים רבים מי לוקח? הפתרון המקורי של המשנה
המקור להגרלות הפיס המקראיות קשור לעבודת הכוהנים בבית המקדש. המשנה במסכת יומא מספרת על תחרויות שהכוהנים היו עורכים ביניהם כדי לקחת חלק במטלות המקדש היומיות. בתחילה, התחרות על התפקידים בין הכוהנים הייתה תחרות ספורטיבית. הם היו רצים למזבח ומי שהגיע ראשון היה זוכה בתפקיד. אבל לתחרויות אלה נלוו כמה בעיות. בעיה אחת, למשל, היא מה קורה כאשר שני הכוהנים מגיעים ביחד ואין לאף אחד יתרון. בעיה נוספת וחמורה יותר עלתה מסיפור שבו כוהן אחד דחף את חברו בריצה אל המזבח והוא נפל ונשברה רגלו. לפיכך, חכמי המשנה הִתְקִינוּ “שֶׁלֹּא יְהוּ תוֹרְמִין אֶת הַמִּזְבֵּחַ אֶלָּא בְפַיִס“. כלומר, עבודת המזבח תקבע על ידי הגרלה.
כיצד נערכו הגרלות הפיס בבית המקדש? תחילה, כל הכוהנים שמעוניינים לעבוד היו מתאספים ויוצרים מעגל סביב “הכוהן הממונה”, הכוהן האחראי על עבודות המקדש. הממונה היה עומד במרכז המעגל ומסיר את המצנפת מראשו של אחד הכוהנים באופן אקראי, וממנו היה מתחיל את הספירה לפי מספר כלשהו, שהיה גבוה ממספר הכוהנים המשתתפים, ושנבחר גם כן באופן אקראי. הכוהנים היו מושיטים את אצבעותיהם פנימה אל מרכז המעגל, והממונה היה סופר אותן תוך כדי הליכה בכיוון ימין, עד שהכוהן שאצלו נעצרה הספירה היה זוכה בתפקיד.
פיסת קרקע ופיוס בין מסוכסכים
מפעל הפיס הישראלי הוקם בשנת 1951, ביוזמת ראש עיריית תל אביב ישראל רוקח, שחיפש דרך לגייס כספי ציבור לשם הקמת בית חולים בעיר. על הביצוע והקמת ה”מפעל” הופקד גזבר העירייה בן-ציון ארגוב, והוא גם מי שחידש את המילה “פיס” ושלף אותה היישר מתוך המשנה.
המילה “פיס” בלשון חכמינו פירושה גורל, אך לפי המסופר במסכת יומא נראה שיש משמעויות עמוקות יותר שהיא טומנת בחובה.
פיס מלשון חלוקה: ייתכן שהמילה נגזרת מ”חלוקה”, באופן הדומה למשמעות של המילה “פִּסָּה” שהיא “חלק קטן”. בהתאם לפירוש זה, אפשר לפרש את “פיס” כהתייחסות לחלוקה אקראית של תפקידים או נכסים. בעבר, המילה “פיסה” הייתה גם המילה שבה השתמשו בהקשר של מגרשי קרקעות – עוד נכס שהיה צריך לחלק בהגרלה.
פיס מלשון פיוס: פרשנות אפשרית נוספת קושרת אותה למילה “פיוס”. פרשנות זו מתבססת על הרעיון שההגרלה משמשת כלי ליישוב סכסוכים והשגת הסכמה בין צדדים שונים, כפי שבבית המקדש מנעו את התחרויות בין הכוהנים. באמצעות ההגרלה, כל צד מקבל הזדמנות שווה, ובכך מונעים חיכוכים וחוסר שביעות רצון.