לוגו משב
בית הכנסת הגדול באוקלנד

יהדות ניו זילנד: בית הכנסת הדרומי ביותר בעולם

על הקהילה הקטנה והצעירה של יהודי ניו זילנד שנולדה באמצע המאה ה-19 אבל ביססה תרבות של פתיחות והכלה ובתי כנסת ייחודיים. בשנים האחרונות החלו גם כמה קבוצות של מאורים, התושבים הילידים במדינה, לטעון למוצא יהודי

איזו קהילה יהודית מתגוררת בין נופי “שר הטבעות”? הנופים הירוקים הפסטורליים של ניו זילנד התפרסמו במיוחד אחרי שצולמה בה טרילוגיית הסרטים המפורסמת, והפכו את מדינת האיים היפהפייה ליעד תיירותי מבוקש, אבל לא כולם מודעים לקהילה היהודית שמתגוררת במדינה כבר קרוב למאתיים שנה.

ניו זילנד, השוכנת כ-2,000 קילומטרים מדרום-מערב ליבשת אוסטרליה, מורכבת משני איים גדולים, “האי הצפוני” ו”האי הדרומי”, ועוד כמה איים קטנים יותר. המתיישבים הראשונים במדינה היו פולינזים שהתיישבו בה בין המאות ה-13 ל-15, ולאחריהם הגיע בשנת 1642 האירופאי הראשון, מגלה ארצות הולנדי בשם אבל טסמן. הוא הותקף על ידי ילידים ונאלץ לסגת, אבל בעקבות הגעתו לאיים נתנו ההולנדים לארץ החדשה את השם “נובה זילנדיה”, על שם מחוז זילנד שבהולנד. רק כמאה שנים מאוחר יותר הגיע לשם מגלה הארצות הבריטי ג’יימס קוק, ושינה את שם המקום לאנגלי – ניו זילנד. אז גם החלה ההתיישבות האירופית באיים.

היהודי הראשון: פתח מבשלת בירה

בשנת 1840 יזמה בריטניה הסכם עם ראשי השבטים המאורים, שבמסגרתו הוכרו זכויותיהם כאזרחים בריטים שווי מעמד, וניו זילנד הפכה לקולוניה בריטית נפרדת מאוסטרליה. באותן שנים התגברה ההגירה לניו זילנד – בעיקר של מיסיונרים, סוחרים וציידי לווייתנים וכלבי ים. היהודי הראשון שם היה ככל הידוע ג’ואל סמואל פולק, שהגיע אליה לראשונה בשנת 1831, פתח חנות ומבשלת בירה, וכתב שני ספרים מצליחים על חוויותיו מניו זילנד בליווי מפות ואיורים שיצר בעצמו. ואולם, לאחר שחנותו נהרסה פעמיים, הוא היגר לקליפורניה, שם נפטר.

מפת ניו זילנד מצויירת
מפת ניו זילנד שצוירה על ידי היהודי הראשון במדינה

בית הכנסת הדרומי ביותר בעולם

במחצית השנייה של המאה ה-19 הגיעה קבוצת יהודים מלבנון לאי דנידין, באי הדרומי של ניו זילנד, והם ייסדו בה את בית הכנסת הראשון בעיר – והדרומי ביותר בעולם – ברחוב מוריי פלייס (Moray Place) במרכז העיר. בית הכנסת שכן בתחילה בבניין קטן יחסית, ובשנים שלאחר מכן עברה הקהילה למבנים אחרים, גדולים יותר, מעט יותר צפונה ממנו, ובמקום בית הכנסת נפתחה גלריה לאומנות. עם זאת, עד היום מבנה בית הכנסת הראשוני, ברחוב מוריי פלייס, מחזיק בתואר הבניין הדרומי ביותר בעולם ששימש אי פעם בתור בית כנסת.

מבנה בית כנסת מוסתר בין מבנים אחרים
מבנה בית הכנסת הראשון בדנידין, כיום גלריית אומנות

מאורים שמזדהים עם ישראל

המאורים, שהגיעו לניו זילנד לפני כ-700 שנה מאיי פולינזיה שבאוקיינוס השקט, מהווים כ-15% מאוכלוסיית ניו זילנד. הם קיימו מאבק ארוך במתיישבים האירופאים על קרקעותיהם, וחלק מהם משקיעים עד היום מאמצים לשימור תרבותם המסורתית.

חלק מהמאורים, ובייחוד שבט הנגאפוהי (Ngāpuhi), מביעים תמיכה בישראל, ומאמינים כי כפי שהם הילידים האמיתיים בארצם, כך גם היהודים הם הילידים האמיתיים בארץ ישראל. בשנת 2017 הוקם הארגון “קואליציית הילידים למען ישראל”, ואחרי פרוץ מלחמת חרבות ברזל באוקטובר 2023, המאורים אף עצרו הפגנה פרו-פלסטינית בניו זילנד באמצעות ריקוד מסורתי.

נוסף למאורים תומכי ישראל, יש גם מאורים הטוענים כי הם מצאצאי עשרת השבטים. חלקם טוענים כי מוצאם מאור כשדים, וכי בתרבותם יש מנהגים הדומים למנהגים יהודיים. למשל, גם בתרבות המאורית השבת היא יום מנוחה, והם נהגו להפריד בין חלב ובשר ולהתפלל לכיוון מזרח. כמו כן, בדומה ליהדות, גם אמונתם מתבססת על אל אחד.

לוחם מאורי פעור פה עם קעקועים ולבוש מסורתי
מאורים בריקוד מסורתי

בית כנסת שהוא רפורמי וגם אורתודוקסי

בתחילה הייתה הקהילה היהודית בניו זילנד כמעט כולה אורתודוקסית, אבל כבר אחרי מלחמת העולם הראשונה הוקמה בה קהילה רפורמית. היחסים בין הרפורמים והאורתודוקסים במדינה טובים עד כדי כך שבניו זילנד נמצא ככל הידוע בית הכנסת היחיד בעולם שהוא גם רפורמי וגם אורתודוקסי.

בית הכנסת “בית אל” בעיר קרייסטצ’רץ’, שהיא העיר השנייה במספר תושביה במדינה, משתייך אומנם לאיגוד בתי הכנסת האורתודוקסיים של חבר העמים הבריטי, אך הוא קיבל אישור לקיים תפילות רפורמיות וטקסים רפורמיים. בתפילות הרפורמיות שמתקיימות בו פעם בשבועיים אין מחיצה, ומשתתפים בהן גם חברי קהילה שאינם מוכרים כיהודים על פי ההלכה האורתודוקסית.

בית הכנסת נוסד לראשונה בשנת 1864, אך הוא נהרס ונבנה מחדש בשנת 1988 במיקום חדש ברחוב דורהאם בעיר. בשנת 2019 בוצע בקרייסטצ’רץ’ טבח המוני של 51 מתפללים מוסלמים על ידי אוסטרלי שתמך בעליונות הגזע הלבן. גם בית הכנסת בית אל סובל מדי פעם מוונדליזם ומגרפיטי אנטישמי, וביתר שאת אחרי פרוץ מלחמת חרבות ברזל.

תצלום שחור לבן של בית כנסת עם ויטראז' מגן דוד
בית הכנסת “בית אל” בקרייסטצ’רץ’

נכשל בחיפושי זהב – ונהפך לפוליטיקאי

שלושה ראשי ממשלה בניו זילנד היו יהודים: לאחרונה כיהן ג’ון קי כראש ממשלה במשך שמונה שנים, בין 2008 ל-2016, ולפניו בשנת 1925, במשך 20 יום, כיהן פרנסיס בל, אבל היהודי הראשון שכיהן בתפקיד היה ג’וליוס ווגל (Vogel), ראש הממשלה השמיני של ניו זילנד בשנים 1873–1875 וכן בשנת 1876.

ווגל, יליד אנגליה, היגר לאוסטרליה – כמו הרבה מהגרים אחרים – בחיפוש אחרי זהב, אבל שם התברר לו שהוא פחות מוכשר בעסקי הזהב מאשר כעיתונאי, והוא החל לכתוב בעיתונים רבים ואף ייסד עיתון משלו. כשהחל מיתון באוסטרליה הוא היגר לניו זילנד, גם שם כתב בעיתונים, וכן פרסם מחזה. במקביל הוא נכנס לפוליטיקה, ונבחר לתפקידים במחוז שלו ומאוחר יותר בממשלת ניו זילנד.

כפוליטיקאי הוא קידם את הילידים המאורים, ועוד בהיותו חבר פרלמנט הוא הציע מתן זכויות בחירה לנשים, הצעה שאכן התקבלה לבסוף לאחר שעזב את תפקידו בשנת 1893 – והפכה את ניו זילנד למדינה הריבונית הראשונה שהעניקה זכות בחירה לנשים. עם זאת, לאחר פרישתו לא נותר ווגל בניו זילנד, והוא חזר למולדתו, בריטניה, והשתקע בכתיבה. בין השאר כתב ספר מדע בדיוני המתאר מציאות אוטופית בשנת 2000 שבה נשים מנהלות את העולם ואין עוני.

“חנוכה בפארק”

בניו זילנד חיים כ-5 מיליון תושבים, מתוכם, על פי מפקד אוכלוסין משנת 2013, יותר מ-6,000 יהודים – כ-0.1% מתושבי המדינה. חלק גדול מיהודי ניו זילנד מתגוררים כיום בערים המרכזיות של האי הצפוני – העיר הגדולה אוקלנד ועיר הבירה ולינגטון – שבהן אפשר להשיג גם מזון כשר במעדניות ייחודיות. באוקלנד יש גם בית ספר יהודי. בשתי הערים הללו מקיימת הקהילה היהודית מדי שנה אירוע בשם “חנוכה בפארק”, שמשלב מוזיקה, אוכל והופעות ומושך אליו יהודים ולא-יהודים.

אדם מדליק חנוכיה גדולה עם מוט ארוך מול קהל צופים
“חנוכה בפארק” באוקלנד

אל תפספסו תכנים חדשים!

קבלו את הכתבות הכי מעניינות של משב ישר למייל (כל השדות חובה)