לוגו משב
יהודי מנוחין אוחז בכינור

כ”ד אדר ב’ התשנ”ט, הכנר יהודי מנוחין נפטר

הסרטונים של יהודי מנוחין ביוטיוב גרפו מאות אלפי ואף מיליוני צפיות. כוכב הרשת בעל השם הבלתי שגרתי הזה הוא אחד מגדולי המוזיקאים היהודים בכל הזמנים. היום לפני 25 שנים, בכ”ד אדר תשנ”ט (12 במרץ 1999), הוא נפטר.

מיהו יהודי? שם מייצג ולא שגרתי

הסיפור של יהודי מנוחין מתחיל עוד לפני שנולד. הוריו, שהכירו בארץ ישראל, היגרו לניו יורק בשנת 1915 כדי להשלים את השכלתם הגבוהה ונשארו שם. בשנת 1916 נולד בנם הבכור, שקיבל את השם יהודי בשל מוצאו. לימים סיפר שכאשר הוריו חיפשו דירה בניו יורק בעלת הבית שהם עמדו לשכור אמרה לזוג הצעיר שהם ישמחו לגלות ש”היא לא משכירה ליהודים”. הם לא ממש שמחו למשמע ההכרזה הזו, בחרו בדירה אחרת, וגם החליטו שהילד שייוולד להם יקבל את השם יהודי, ויישא את התווית של מוצאו בגאווה. משפחת מנוחין היא חלק מהעץ המשפחתי של שושלת שניאורסון, כלומר הם צאצאיו של האדמו”ר שניאור זלמן מלאדי, מייסד חסידות חב”ד.

כנר על הגג: ילד פלא ומוזיקאי מחונן

האגדה מספרת שיהודי מנוחין גילה נטייה מוזיקלית מינקות ולפיכך בגיל שלוש הוריו רכשו לו כינור צעצוע. כמה חודשים לאחר מכן הוא התחיל ללמוד אצל מורה באופן מקצועי, ומאז ועד יום מותו לא פסקה נגינתו.

בגיל שבע כבר הופיע מול קהל וניגן יצירות מורכבות, וב-1927, כשהיה בן 11 בלבד, ניגן לפני אלפי אנשים באולם קרנגי בניו יורק את הקונצ’רטו לכינור של בטהובן עם התזמורת הסימפונית של ניו יורק.

לפי אחד הסיפורים הרבים על הופעותיו בצעירותו, כשניגן באירוע בברלין בגיל 13 אחרי שלושה קונצ’רטים לכינור, אביו עלה לבמה בתום ההדרן השני, עטף אותו במעיל וקבע כי הגיע הזמן שהילד ילך לישון.

אהוב בעולם אך שנוי במחלוקת בישראל

יהודי מנוחין טייל עם כינורו בכל העולם ופעל לקידום המוזיקה ולמען מטרות הומניטריות. על כך הוא קיבל תואר אבירות לשם כבוד בשנת 1965 מאליזבת מלכת בריטניה.

במהלך מלחמת העולם השנייה הוא ניגן לחיילי בעלות הברית, ואף הופיע בפני יהודים שורדי שואה במחנות ההשמדה לאחר שחרורם. הוא סייע בשיקום הניצולים ותרם מהכנסותיו לחינוך ולרווחה כשקמה מדינת ישראל. אף על פי כן, הוא גרם לכעס כשהופיע עם המלחין הגרמני וילהלם פורטוונגלר ששיתף פעולה עם הנאצים, כחלק מניסיונותיו לקדם פיוס ולהשכין שלום.

יחסו של מנוחין למדינת ישראל היה מורכב. מצד אחד הוא שיבח את ישראל על הישגיה והיה גאה בה, ואף הקים עם אחותו קרן לתמיכה במוסדות חינוך בישראל. עם זאת, הוא השמיע הצהרות של ביקורת חריפה על מדיניותה של ישראל.

מנוחין נפטר בגיל 83 בברלין מסיבוך של דלקת בסמפונות, אולם צלילי הכינור שלו מלווים אותנו גם היום. בשנת 2016, לכבוד מאה שנים להולדתו, חגגו בעולם את חייו בסרט תעודה, והוחלט לציין זאת גם בישראל הואיל ומדובר באחד מגדולי המוזיקאים היהודים בכל הזמנים.

אל תפספסו תכנים חדשים!

קבלו את הכתבות הכי מעניינות של משב ישר למייל (כל השדות חובה)